Historie

Historie van het familiebedrijf Louwen Houtbewerking

 

Klaas Louwen heeft op zijn 18e tijdens het verblijf in een sanatorium  in de werkplaats aldaar leren timmeren. Hij maakte vooral  houten speelgoed.  Terug in zijn woonplaats Nauerna richtte hij samen met zijn vader in 1928 het  timmerbedrijf op , ging door met speelgoed maken en breidde het assortiment uit met aardappelkisten en strijkplanken.

 

Zijn zoon Jan Louwen leerde het vak  houtbewerken van zijn vader, aangevuld met een opleiding op de ambachtschool en cursussen.  Hij behaalde zijn middenstandsdiploma.  Jan maakte naast speelgoed ook kindermeubeltjes,  vooral stoeltjes en werd toeleverancier van PontMeyer. Daarnaast werden strandstoelen, strandbedden en windschermen  een succes. Vooral langs de Zeeuwse kust staan veel strandstoelen met het brandmerk Louwen.  Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw werden de strandstoelen en tevens tuinbanken verkocht door het neven-familiebedrijf “de Ossestal”. Deze winkel groeide uit tot één van de bekendste houten speelgoedwinkels van Nederland, gerund door de vrouw van Jan, Margreet Louwen en later door dochter Saskia Louwen. Vele generaties wisten de Ossestal te vinden in het landelijke plaatsje Nauerna. Er kwam ook een vestiging in Zaandam en later in het lintdorp Assendelft.

 

Zoon van Jan, Ernst Louwen, ging na de Mavo naar de MTS en rolde vanzelf in het bedrijf. Hij was daar al op jonge leeftijd te vinden en hielp vanaf zijn puberleeftijd op zaterdagen mee.

Ernst heeft in de loop van de jaren veel nieuwe producten ontwikkeld, niet alleen uit noodzaak om te anticiperen op de veranderende markt, maar ook vanuit de passie voor het vak:  kwaliteitsproducten ontwerpen en uitvoeren in hout. Door de computergestuurde CNC frees kan Ernst behalve de eigen producten ook  halffabrikaten en eindproducten voor andere bedrijven frezen en boren. Hij levert aan uiteenlopende branches zoals houthandels, verpakkingsindustrie, reclamebedrijven, aannemers, meubelindustrie,  meubelmakers. Zijn producten vinden hun weg naar o.a. basisscholen, kinderdagverblijven, strandpaviljoens, wellness-centra en stadsstranden.

Naast de CNC frees kan Ernst vele bewerkingen uitvoeren, waaronder 4-zijdig schaven, breedband schuren, afkorten en kopbewerkingen maken van massief hout, platen zagen en afkorten en montagewerk verrichten.

 

Ernst verkoopt steeds meer produkten aan particulieren, via zijn website. Met de webwinkel heeft hij zijn bedrijf aangepast aan deze tijd en wordt het nog makkelijker voor alle klanten om de kwaliteitsprodukten te bestellen en thuisbezorgd te krijgen.