• Over Ons

    Een familiebedrijf sinds 1928

OVER ONS

Louwen Houtbewerking is opgericht in 1928 door Klaas Louwen te Nauerna, Assendelft, waar wij nog steeds gevestigd zijn. Rond 1970 is het bedrijf overgenomen door zoon Jan Louwen. Sinds 2002 is Ernst Louwen, zoon van Jan, eigenaar van het bedrijf. Uit bovenstaande blijkt dat wij al 90 jaar ervaring hebben met hout. In die 90 jaar is natuurlijk de techniek om hout te bewerken enorm veranderd, evenals de producten die gemaakt worden. Werden vroeger vooral huishoudelijke artikelen en houten speelgoed gemaakt, tegenwoordig produceren we strandstoelen, kindermeubels en toelevering van half- en eindfabrikaten aan handel en industrie.

Het machinepark is inmiddels behoorlijk gemoderniseerd, zo beschikken wij  over een computer gestuurde frees / boormachine. Deze machine geeft ons de mogelijkheid om bijna alle mogelijke vormen te frezen in zowel grote als kleine aantallen.

Eind februari 2013 start onze webwinkel, zodat ook de consument rechtstreeks bij de fabriek onze producten kan bekijken en kopen.

HISTORIE

Historie van het familiebedrijf Louwen Houtbewerking

Klaas Louwen heeft op zijn 18e tijdens het verblijf in een sanatorium  in de werkplaats aldaar leren timmeren. Hij maakte vooral  houten speelgoed.  Terug in zijn woonplaats Nauerna richtte hij samen met zijn vader in 1928 het  timmerbedrijf op , ging door met speelgoed maken en breidde het assortiment uit met aardappelkisten en strijkplanken.

Zijn zoon Jan Louwen leerde het vak  houtbewerken van zijn vader, aangevuld met een opleiding op de ambachtschool en cursussen.  Hij behaalde zijn middenstandsdiploma.  Jan maakte naast speelgoed ook kindermeubeltjes,  vooral stoeltjes en werd toeleverancier van PontMeyer. Daarnaast werden strandstoelen, strandbedden en windschermen  een succes. Vooral langs de Zeeuwse kust staan veel strandstoelen met het brandmerk Louwen.  Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw werden de strandstoelen en tevens tuinbanken verkocht door het neven-familiebedrijf “de Ossestal”. Deze winkel groeide uit tot één van de bekendste houten speelgoedwinkels van Nederland, gerund door de vrouw van Jan, Margreet Louwen en later door dochter Saskia Louwen. Vele generaties wisten de Ossestal te vinden in het landelijke plaatsje Nauerna. Er kwam ook een vestiging in Zaandam en later in het lintdorp Assendelft.

Zoon van Jan, Ernst Louwen, ging na de Mavo naar de MTS en rolde vanzelf in het bedrijf. Hij was daar al op jonge leeftijd te vinden en hielp vanaf zijn puberleeftijd op zaterdagen mee.

Ernst heeft in de loop van de jaren veel nieuwe producten ontwikkeld, niet alleen uit noodzaak om te anticiperen op de veranderende markt, maar ook vanuit de passie voor het vak:  kwaliteitsproducten ontwerpen en uitvoeren in hout. Door de computergestuurde CNC frees kan Ernst behalve de eigen producten ook  halffabrikaten en eindproducten voor andere bedrijven frezen en boren. Hij levert aan uiteenlopende branches zoals houthandels, verpakkingsindustrie, reclamebedrijven, aannemers, meubelindustrie,  meubelmakers. Zijn producten vinden hun weg naar o.a. basisscholen, kinderdagverblijven, strandpaviljoens, wellness-centra en stadsstranden.

Naast de CNC frees kan Ernst vele bewerkingen uitvoeren, waaronder 4-zijdig schaven, breedband schuren, afkorten en kopbewerkingen maken van massief hout, platen zagen en afkorten en montagewerk verrichten.

Ernst verkoopt steeds meer produkten aan particulieren, via zijn website. Met de webwinkel heeft hij zijn bedrijf aangepast aan deze tijd en wordt het nog makkelijker voor alle klanten om de kwaliteitsprodukten te bestellen en thuisbezorgd te krijgen.

DUURZAAM

Louwen Houtbewerking is een duurzaam bedrijf:

  1. Wij maken kwaliteitsproducten. Ons uitgangspunt is dat onze producten lang mee moeten gaan. Bij voorkeur net zo lang als de boom heeft moeten groeien.
  2. Hout uit goed beheerde bossen is per definitie duurzaam. Bomen dragen bij aan een goed milieu vanwege de CO2 opname. Ook de verwerking van hout kost relatief weinig energie.
  3. Het beukenhout dat we gebruiken komt uit Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Polen. Deze landen voeren al deccenia lang een duurzaam bosbeheer.
  4. Wij gebruiken zo min mogelijk tropisch hardhout en als we het gebruiken dan kiezen we voor FSC-gecertificeerd hout.
  5. De lakken en beitsen die we gebruiken zijn vrijwel allemaal op waterbasis en dus milieuvriendelijk.